top of page

Άρθρα - Ενημέρωση -Επιστημονικότητα

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος από Ε.Μ.Π. 2013

Η ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ σας παρουσιάζει τις οκτώ πηγές θέρμανσης που μπορούν να επιλέξουν οι καταναλωτές ανάλογα με τα οικονομικά τους σύμφωνα με στοιχεία από το έτος 2013-2014:

 

 

 1. Πετρέλαιο θέρμανσης

 Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται φέτος στα 1,35 με 1,40 ευρώ. Έστω, ότι η τιμή είναι στα 1,40 ευρώ. Τότε η οικογένεια θα χρειαστεί για να ζεσταθεί 1.680 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης η χρήση του θερμοστάτη μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης.

 

 2. Φυσικό αέριο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου είναι πως η οικογένεια δεν έχει την έγνοια αν άδειασε η δεξαμενή, αν ο διανομέας έκλεψε κατά τη διάρκεια της παράδοσης κλπ. Είναι διαρκής η παροχή του καύσιμου. Για τις 12.630 kWh και με χρέωση στα 0,077 ευρώ ανά kWh το κόστος είναι 972,51 ευρώ. Πολύ, χαμηλό κόστος θέρμανσης. Για όσους δεν είναι στο δίκτυο το κόστος για την εσωτερική εγκατάσταση κυμαίνεται σε 3.500 - 4.500 ευρώ για μια μέση πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα. Οπότε το κόστος ανά διαμέρισμα ανέρχεται μέχρι 300 ευρώ). Σε περίπτωση που απαιτείται και αλλαγή λέβητα, το κόστος ανέρχεται σε 6.500 - 7.000 ευρώ. Η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής έχει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα με διευκολύνσεις πληρωμής.  Στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται επίσης και το γεγονός πως δεν έχουν όλες οι περιοχές της Αττικής δίκτυο.

 

3. Κλιματιστικά.

 Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία του να αγοράσουν συσκευή. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών, για όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.

 

4. Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ, αερόθερμα).

 Πολύ πιο ακριβά, αφού καίνε περισσότερο. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.

 

5. Σόμπες πέλετ.

Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα από 900 έως 2.000 ευρώ. Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.

 

6. Καυστήρας βιομάζας.

Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.

 

7. Ενεργειακό τζάκι.

Το ενεργειακό τζάκι είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα. Χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία και το μέσο κόστος είναι γύρω στα 3.000 ευρώ. Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.

 

8. Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.

 Πρόκειται για καινούρια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ μπορούν να τοποθετηθούν στους τοίχους ή στις οροφές και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνουν είναι με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,09 ευρώ (καθαρή τιμή). Με συνυπολογισμό των υπολοίπων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματος θα κυμανθεί στις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω τότε προκύπτει ένα εύρος κόστους από 810 έως 1.110 ευρώ το χρόνο.

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος με στοιχεία 2013-2014

 

Τι είναι η υπέρυθρη θέρμανση; 

Η «Υπέρυθρη Θέρμανση» είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την απευθείας θέρμανση οργανικών και μη στερεών σωμάτων, χωρίς να είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος-αέρας. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται, καθώς δεν παρατηρούνται οποιασδήποτε μορφής θερμικές απώλειες. 

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης είναι:

• Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης

• Χαμηλότερο κόστος κτήσης από τη συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C)

• Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου)

• Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης)

• Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα (οικονομία χώρου)

• Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από τη διάβρωση)

• Χαμηλότερη κατανάλωση από το συμβατικό τρόπο θέρμανσης κατά 50% και από το Α/C 80%

• Δε δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι

 

Πως λειτουργεί ένα σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης;  

Για τη χρήση του συστήματος υπέρυθρης θέρμανσης απαιτείται η εφαρμογή-τοποθέτηση υπέρυθρων πάνελς. Τα συγκεκριμένα, μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή ακόμη και σε οροφές και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούνται από μια ειδική θερμομονωτική πλάκα, ίσου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξουμε και μπορεί να είναι κρύσταλλο ασφαλείας, μέταλλο, κεραμικό, καθρέπτης, αλλά και εικόνα της επιλογής μας. Όπως κάθε σώμα που θερμαίνεται εκπέμπει υπέρυθρη ακτινοβολία, έτσι και το υλικό του πάνελ όταν θερμαίνεται συσσωρεύει ένα μέρος της θερμότητας και ένα άλλο το εκπέμπει ως υπέρυθρη θερμότητα. Με τη βοήθεια αυτής, θερμαίνονται τα στερεά σώματα, οργανικά και μη, που βρίσκονται σε έναν χώρο, σε ωφέλιμη ακτίνα 4 μέτρων .

 

Ποιο είναι το κατάλληλο πάνελ για το χώρο μου;

Η τελική επιλογή εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου, τη θερμομόνωση του κτιρίου και τον προσανατολισμό του συγκεκριμένου δωματίου. 

Ενδεικτικά, η ισχύς των υπέρυθρων πάνελ σε σχέση με την έκταση του χώρου που θέλουν να θερμάνουμε προκύπτει ως εξής: 

 

• 12 τετραγωνικά μέτρα: 800-1.000 Watt

• 17 τετραγωνικά μέτρα: 1.200 –1.500 Watt

• 25 τετραγωνικά μέτρα: 1.700-2.000 Watt

 

Ποια είναι η κατάλληλη θέση τοποθέτησης των πάνελ; 

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί προτείνουν να τοποθετούνται σε απόσταση 1,5 μέτρου από το δάπεδο ή μισού μέτρου από το ταβάνι. Επίσης, δε θα πρέπει να τοποθετούνται απέναντι από παράθυρα ή πίσω από μεγάλα αντικείμενα (π.χ. τραπέζια ή ντουλάπες). 

 

Σε πόση απόσταση εκπέμπουν τα υπέρυθρα πάνελ την θερμότητα που παράγουν; 

Η απόσταση που το ανθρώπινο σώμα «εισπράττει» τη θερμότητα ανέρχεται περίπου στα 4 μέτρα.

 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υπέρυθρη θέρμανση

  • facebook
  • Twitter Round

Αρχική ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ βιοκλιματική ΚΡΕΑΤΣΟΥΛΑΣ ΣΥΡΟΣ

bottom of page